donderdag 27 september 2012

De tuin en z'n nieuwe bewoner

Afgelopen weekend werkten we de hele zondag in de tuin. Het gazon werd eindelijk (en voor het eerst) bemest en we zaaiden nieuw gras op de vele kale plekken. Onkruid werd gretig weggedaan en de bamboe van de buurvrouw kreeg terug adem. De Azalea ging de grond in en daarbij ook een 300-tal bloembollen die ik in de Colruyt scoorde.
De frambozenstruiken leverden ons nog enkele frambozen op, die we met veel plezier verorberden bij het dessert. 
 
De moestuin, die wilt daarentegen niet meer groeien: op vier weken tijd bestaat de spinazie nog steeds uit slechts vier blaadjes en de recent gezaaide sla houdt het bij twee blaadjes. Gelukkig dat er nog wat rijpe tomaten te plukken vallen.
En met al het oplapwerk in de tuin kregen we er sinds deze week een nieuwe bewoner bij.  Egel "Echiel" -jaja, hij kreeg zelfs al een naam-, is niet te verlegen om de hele dag in de tuin rond te scharrelen. Tot  groot genoegen van Roxanne, die er duidelijk een vriendje bij heeft gemaakt... of niet..

zondag 23 september 2012

Deze week aan tafel

Maandag: wilde rijst met wilde paddestoelen, feta en pata negra

Dinsdag: Injera (soort pannenkoek) met ethiopische gerechten van restaurant Toukoul

Woensdag: chili con carne met rijst, zure room en guacamole

Donderdag: volkoren capellini met scampi's, broccoli en kerstomaatjes uit de tuin

Vrijdag: orzo met courgette's en aubergine's gevuld met mozzarella en tomaat

Zaterdag: oesters, gazpacho, scampi's en zalm als voorgerecht, broccolisoep met spekjes, mojitosorbet, varkenshaasje met gratin dauphinois, witloof, boontjes en paddestoelen en dessertenbuffet op het trouwfeest van een vriendin

Zondagochtend: frambozen met yoghurt en extra original crunch
Zondagmiddag: gerookte zalm en pasta met ricotta en spinazie
Zondagavond: mosseltjes met frietjes bij de mama

donderdag 20 september 2012

Larb: Laotiaanse salade van rundgehakt

Nog enkele dagen geduldig wachten vooraleer we naar Laos en Thailand vertrekken (meer daarover vind je hier). In afwachting van ons vertrek maakten we alvast deze Laotiaanse salade van rundvlees en rijstnoedels.
 Dit heb je nodig:
  • 500 gram rundvlees, gehakt
  • 1/2 roze ajuin
  • het sap van 3 limoenen
  • 50 g koriander, in fijne stukjes gehakt
  • 50 g munt, in fijne stukjes gehakt
  • 1/2 kleine rode peper, in fijne stukjes gehakt
  • 1 teentje look, in fijne stukjes gehakt
  • 2 soeplepels sojasaus
  • een snuifje suiker
  • rijstnoedels
Bak het gehakt mooi bruin in een pan met hete olie en breng op smaak met wat peper en zout. Giet het kookvocht en vet weg en laat het gebakken gehakt afkoelen. 

Snij de roze ajuin in fijne sneetjes en haal de sneetjes door het limoensap. Voeg hieraan de koriander, munt, rode peper, look, sojasaus en het afgekoelde gehakt toe en meng het geheel goed. Laat minstens een uur en indien mogelijk zelf een hele nacht marineren en de koelkast.

Serveer met afgekoelde rijstnoedels (gekookt volgens de aanwijzingen op de verpakking).

dinsdag 18 september 2012

Tabouleh: de zomer op je bord

Als kind al at ik graag tabouleh, het liefst met lamskoteletjes erbij. Het recept van mijn oma paste ik met de tijd aan tot een smeuïge tabouleh met nog meer kruiden. In tegenstelling tot het familiaal recept gebruik ik bulgur (de grove korrel is nog lekkerder dan couscous) en kook ik de bulgur in kokend water in plaats van in citroensap.
Dit heb je nodig:
  • 250g bulgur (of eventueel couscous)
  • 1 bos platte peterselie
  • 6 stengels lenteuitjes
  • 125g verse basilicum
  • 60g verse bieslook
  • 20g muntblaadjes
  • 4 tomaten
  • 2 citroenen (20cl citroensap)
  • 1 dl olijolie
  • zout
  • naar keuze: olijven, komkommer, radijsjes, paprika,...noem maar op!
Overgiet de bulgur of couscous met kokend water en laat de korrels gedurende 15 min zwellen in het water.
Hak de kruiden (peterselie, basilicum, bieslook, lente-uitjes en munt) fijn en snij de tomaten in kleine blokjes. 
Schep alles in een grote kom samen met de uitgelekte bulgur en meng de olijfolie en het citroensap erdoor.
Breng op smaak met zout en laat 2 uur in de frigo rusten.

maandag 17 september 2012

Bezweken voor de rokjes

Enkele dagen geleden nog wou ik niet toegeven voor de rokjes van deze madam, maar tijdens een ommetje langs de bib kon ik het toch niet laten en kwam ik thuis met deze twee boeken... 
Ik geef mezelf vier weken om te testen of ik met de uitleg in het boek een rokje kan maken... wordt vervolgd..

zondag 16 september 2012

Deze week aan tafel

Maandag: wok met kalfsvlees, courgette en tomaat

Dinsdag: balletjes met seldersaus van Jeroen Meus met aardappelen

Woensdag: linzensalade met zalm en ei

Donderdag: risotto met kip en groenten

Vrijdag: ribbetjes met in-look-gebakken aardappelen van 9 et voisins in Brussel.

Zaterdag: penne bolognese, van Brasserie Berlin in Antwerpen (helaas zonder foto).

Zondagochtend: gewonnen brood met aardbeien en bruine suiker
Zondagmiddag: croque monsieur
Zondagavond: volkoren capellini met paprika, aubergine en courgette.
Zondagnacht: aardappelsalade op de receptie na de première van "La damnation de Faust", Opera Gent.

woensdag 12 september 2012

Naaisel 5: een topje

Na een laptophoes, twee zakjes en een tas, was het tijd om eens een kledingstuk te proberen. De rokjes van deze madam zag ik (nog) niet zitten: wat ziet dat er ingewikkeld uit met die patronen. Patronen in het algemeen zie ik eigenlijk niet zitten... te lui om het te willen begrijpen. Ik besloot dan maar koppig te wezen en nam mijn lievelingstopje uit de kast met de bedenking "hoe moeilijk kan het zijn"...

Om de uitdaging compleet te maken gebruikte ik voor het eerst tricot... op een Ikea-naaimachien dan nog wel! Vergeet de overlock, vergeet de "strechsteek" of wat het ook mag zijn... van de tips die ik hier las begreep ik toch niet al te veel of had ik het nodige materiaal niet (tweelingnaald? jerseynaald? strechsteek? draadspanning?).

Het t-shirt werd bestudeerd, en ik tekende een soort van "patroon". Wat ik niet snap is dat je om een patroon te maken je t-shirt uiteen moet halen. Maar laat het nu net mijn lievelings t-shirt zijn dat ik wil namaken: daar ga ik heus niet in knippen!
De tricot-randjes werden met een zigzagsteek gestikt. Achteruit stikken (op het begin en einde) lukte langs geen kanten: de tricot kwam gegarandeerd vast te zitten (alle tips zijn welkom!).

Het aaneenstikken van de verschillende onderdelen vroeg wel wat denk- en puzzelwerk, maar uiteindelijk had ik toch één volledig geheel dat eruit zag als t-shirt. Nu ja, bij het passen werd al gauw duidelijk dat ik met dit t-shirt nooit de deur uit zou komen. Het "op het gevoel" tekenen van een patroon bleek niet de beste tactiek.
Maar ik gaf de moed niet op en werkte het topje nog wat bij, op goed geluk. Ziehier het resultaat. De kleur is saai, maar ik gebruikte een goedkope stof van de stoffenmarkt omdat het toch maar een probeersel was.


 
Ik moet zeggen dat ik niet gedacht had dat ik tot een draagbaar topje zou komen, maar met wat prutswerk is het me toch gelukt. Misschien moet ik me voor een volgend kledingstuk wel eens verdiepen in het gebruik van patronen... 

zondag 9 september 2012

Hopduvelfeesten

De Hopduvelstoet trok dit jaar alweer door de straten van Asse en ook wij gingen een kijkje nemen, het fototoestel in de aanslag. Een kleine impressie...

Deze week aan tafel

Maandag: laotiaans slaatje met rundsgehakt en rijstnoedels


Woensdag: Indische kip met tikka massala en rijst

 

Zaterdagmiddag: restje tikka massala met brood
Zaterdagavond: koriander-limoen scampi's met boontjes en spirelli, recept van Pinterest

Zondagmiddag: BBQ met lam- en visspiesjes, tabouleh, gegrilde aubergines en krieltjes
Zondagavond: gegrilde vijgen met geitenkaas, honing, pancetta en rozemarijn

zaterdag 8 september 2012

Appel-vijgentaart


Met de laatste appels die nog aan onze appelboom hingen en een paar overrijpe vijgen uit de winkel, maakten we vandaag een eenvoudige appel-vijgentaart.

Dit heb je nodig:
  • Twee à drie appels
  • Drie rijpe vijgen
  • Een rol kant-en-klare bladerdeeg
  • Kaneelpoeder
  • Vanillesuiker
Rol het bladerdeeg uit in een taartvorm en prik er gaatjes in met een vork.
Snij de appels en de vijgen in dunne partjes en leg ze in de taartbodem.
Strooi ongeveer 1 theelepel vanillesuiker over de schijfjes.
Werk af met kaneelpoeder.
Laat 40 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 200°C.
Smakelijk!

donderdag 6 september 2012

Shortbread

Voor wie, net als ik, plots een onweerstaanbare drang krijgt om te gaan bakken maar niets in huis heeft, is dit een ideaal recept. Shortbread. Je weet wel, die schotse zandkoekjes met veel te veel boter in.

Dit heb je nodig:
  • 350 g bloem
  • 250 g boter
  • 100 g kristalsuiker
  • zout
Snij de boter in stukjes.
Voeg de suiker en bloem toe aan de koude boter. 

Bewerk met de hand, totdat je een homogeen maar toch breekbaar deeg verkrijgt (kan wel even duren).
Gebruik je gewone boter dan moet je nog flink wat zout toevoegen (op smaak). Gemakkelijker nog is om gezouten boter te gebruiken, dan ben je zeker dat de koekjes genoeg en toch niet teveel zout bevatten.
Verdeel het deeg in de vorm en maakt de dikte gelijk met de rug van een lepel.
Laat 45 à 60 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 150°C.
Haal uit de oven, strooi er 2 soeplepels kristalsuiker over en laat afkoelen.
Verdeel de vorm in 16 gelijke driehoekjes en geniet van de verslavende shortbreads.
De koekjes worden traditioneel bij de thee geserveerd, maar ik eet er te pas en te onpas van. Als variatie kun je ook allerlei andere vormpjes bedenken, zoals deze knoopjes bijvoorbeeld.

maandag 3 september 2012

Het bergkot

Een tijdje terug liet ik al een preview zien van ons onder handen genomen waskot.
Het kot stelde bij de aankoop van ons huis niet veel voor: vier witte muren en een hoge plank. Met een beperkt budget maakten we er een handige bergruimte, wasruimte en administratie-sorteer-ruimte van. We deden enkele ritjes naar de Ikea en de Gamma, Ulrike haalde haar handen uit de mouwen en ging aan de slag met krijtbordverf en ik nam de organisatie voor m'n rekening.

Ziehier het resultaat:
We maakten een heuse "working station" om de binnenkomende post en paperassen te sorteren. Het gaat als volgt: Ulrike haalt (meestal toch) de post uit de brievenbus en legt alles in het onderste vakje "post". Ik sorteer als ik tijd heb en verleg naar "te betalen", "nog te doen", "bonnen en reclame" of "klasseren". De magazines, folders, ... komen in het zwarte lectuurbakje terecht. 

 De sleutelbos wordt bij thuiskomst keurig opgehangen in het vogelhuisje.
Met washitape hangen we het weekmenu aan de muur (template van I Heart Organizing). 
Voor het gemak hangen de rolletjes washitape met een touwtje aan een haakje, naast het krijtje voor het krijtbord.
Onder de "werktafel" staan vier witte vuilbakken van Ikea die dienst doen als wasmanden. Met behulp van -alweer- washitape werden ze gelabeld om de was te kunnen sorteren.

Langst de andere muur staan twee gesloten Billy kasten (ook Ikea) als berging voor etenswaren, wasproducten en kattenspullen.

Bovenaan de kasten staan twee dozen met de huisapotheek. De producten voor uitwendig en inwendig gebruik liggen in twee afzonderlijke dozen. Beroepsmisvorming, ik weet het. De huisapotheek zal je bij ons ook niet in de keuken of in de badkamer vinden (veel te vochtig).

Achter de deur bevestigden we haakjes van de Gamma waar alle bezemstelen aan hangen.
 
Om uw nieuwsgierigheid te temperen trok ik ook nog een foto van de binnenkant van de voorraadkast, maar vergeef me dan wel de rommel: 'k heb iets teveel pasta en rijst gekocht en het past er niet goed meer in...

zondag 2 september 2012

Marrokaanse pittige wortels

De eerste worteltjes uit de tuin aten we enkele dagen geleden al op, maar vandaag mochten de overige wortels eraan geloven. De aanblik van de geoogste wortels op onze nieuwe Ferm Living keukenhanddoek had op zich al voldoende geweest: de wortels hadden we wel uit het vuistje kunnen eten. Maar bij de voorbereiding van de tajine van zaterdagavond, stootte Ulrike op een receptje uit het Marrokaanse kookboek: pittige wortels.
Dit heb je nodig:
  • worteltjes
  • paprikapoeder
  • gemalen komijn
  • verse bladpeterselie
  • 1 citroen
  • olijfolie
Snij de wortels in kleine repen van anderhalve cm. Kook de reepjes wortel 10 minuten in gezouten water, tot ze zacht zijn. Giet af en schep ze losjes om met een halve theelepel paprikapoeder, een halve theelepel gemalen komijn, 2 eetlepels fijngehakte bladpeterselie, 1 eetlepel citroensap en 2 eetlepels olijfolie. Doe de reepjes wortel in een schaal, dek af en zet ze 2 uur in de koelkast, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen. Breng op smaak met peper en zout. Serveer ze warm of op kamertemperatuur.

De worteltjes werden met stukjes brood geserveerd als aperitiefhapje en ze smaakten verdomd goed!