maandag 31 december 2012

Deze week aan tafel

Een week met driegangenmenu's, zoals het hoort tijdens de feestdagen. Op kerstavond werden we verwend door het lekkere eten van de schoon-stiefvader, op kerstdag ontvingen we mijn moeder, vriend en oma bij ons thuis en bakten we voor de gelegenheid een citroen-meringue taart. Een goede afsluiter van het jaar!
Maandag, kerstavond: duo van sint jacobsvruchten als voorgerecht, orloffgebraad als hoofdgerecht en crepes suzette als dessert, bij de schoonmama

Dinsdag, kerstdag: witloofsoep als voorgerecht, varkensgebraad met gratin dauphinois en provencaalse tomaten als hoofdgerecht, huisgemaakte citroen-meringue taart als dessert

Woensdag: home-alone pasta

Donderdag: chilli beef ramen, bij de Wagamama

Vrijdag: witloof en hesp ovenschotel en appeltaart, bij de mama

Zaterdagavond: spaghetti bolognese

Zondagavond: kip tikka massala

zondag 30 december 2012

Naaisel 7: ovenwant

Een tijdje terug waagde ik me aan het naaien van een ovenwant, tot dusver het lastigste naaisel dat ik al maakte.
Aanvankelijk was het de bedoeling om twee identieke ovenwanten te maken, maar ik zag het niet zitten om dat nog eens te maken. Het naaien zelf was, afgezien van de dikte van de vijf lagen, niet moeilijk. Het uitknippen van de hoekjes alvorens de want te keren daarentegen.... ik heb er een blaar aan overgehouden zo lastig was het knipwerk! 

De inspiratie kwam van hier en hier, maar ik was weereens lui en gebruikte geen patroon waardoor de want nogal breed is uitgevallen. Als voering gebruikte ik een laag molton en twee lagen oude handdoeken. Samen met de buitenstof en de binnenvoering waren dat dus vijf lagen om aaneen te stikken en van versierlijnen te voorzien!
 
De ovenwant kreeg nog een geel boordje dat ik in elkaar flanste met een restje stof. Niet echt biais, niet echt een boord... geklungel noem ik dat. Maar bon, ondanks alles belandde de ovenwant onder de kerstboom als extra cadeautje voor mijn moeder, die er heel content mee was. Oef! 

zaterdag 29 december 2012

Secret Santa: wordt vervolgd...

28 december... de postbode is geweest en ik begin me stilaan af te vragen hoe het komt dat ik nog geen Secret Santa-pakje heb ontvangen. Zou ik pech hebben en heeft mijn Secret Santa het laten afweten? Is er iets foutgelopen bij de verzending? 

Wanneer we vertrekken naar de winkel, kijk ik nog even in de brievenbus want "je weet nooit". En daar tref ik het volgende aan:
OEF! Wat een geruststelling: mijn Secrat Santa is me niet vergeten! 
Nu is het nog spannender... wie zou de geheime kerstman zijn?  Nog even wachten en ik ken het antwoord!

vrijdag 28 december 2012

Moestuin: stand van zaken

Het is al even geleden dat de moestuin nog eens aan bod kwam. Ondertussen zijn de zomer en herfst voorbij, dringend tijd dus voor een stand van zaken van deze allereerste poging om te moestuinieren, onder de vorm van een timelapse met fotos van juli tot oktober 2012:
 
De oogst was bevredigend, maar redelijk beperkt gezien de kleine oppervlakte (1m2) van de moestuinbak. We genoten vooral van sla, radijzen, pak soi, kerstomaten, worteltjes en kruiden. De kolen werden geen succes omwille van de vele rupsen die het blad opaten. De afrikaantjes bloeiden in de herfst goed door en zorgden voor wat kleur. Vanaf oktober zijn de sla- en spinaziekiemen gestopt met groeien en werd de moestuin steeds zieliger en zieliger.   

Uiteindelijk heb ik schoon schip gemaakt met de verwelkte eenjarige groenten om plaats te maken voor wintervaste plantjes van de markt: sierkolen, bosviooltjes, erica en rozemarijn. De tijm, peterselie en rucola mogen nog even blijven staan want zij doen het goed. Als ik (door de regen) naar buiten kijk, word ik helemaal vrolijk van de vrolijke kleurtjes in de moestuinbak... laat de winter maar komen!

woensdag 26 december 2012

Kerst

Met kerstdag ontvingen we familie voor een uitgebreide kerstlunch. Het werd een middag genieten van elkaars gezelschap, het lekkere eten en de vele pakjes om te openen. Het huis werd voor de gelegenheid wat aangekleed:
Prettige feestdagen en een fantastisch 2013!

dinsdag 25 december 2012

Secret Santa: pakje is verzonden

Deze week heb ik mijn Secret Santa pakje eindelijk op de post gedaan. Woensdag zou het moeten toekomen bij de gelukkige... hopelijk valt het pakje in de smaak! Ik ben er vrij zeker van dat de gelukkige mijn blog (nog?) niet leest, dus laat ik alvast wat beelden van het pakje zien:
Ik wacht zelf nog vol ongeduld op mijn Secret Santa pakje en ben ondertussen super benieuwd naar wie de afzender is. Spannend, zeg dat wel!

maandag 24 december 2012

Deze week aan tafel

Helaas niet veel foto's kunnen trekken vorige week: een iphone bovenhalen om een foto te trekken van je bord tijdens het eindejaarsdiner van het werk, dat gaat me toch iets te ver. Gelukkig vieren we de komende feestdagen met de familie en zijn zij het al gewoon dat ik een foto trek van mijn bord alvorens het op te eten!
Maandag: balletjes in madeira-saus en kroketten

Dinsdag: ravioles du dauphiné (soort van franse pasta)

Woensdag: kreeftenravioli als voorgrecht, argentijnse steak met frietjes en tarte tatin, diner van het werk

Donderdag: gepelde biefstuk met champignonroomsaus en kroketten

Vrijdag: pasta al ragu, naar een heerlijk recept van Jamie Oliver

Zaterdagavond: ovenschotel met pasta, broccoli en tomatenpuree, bij vrienden.

Zondagavond: zalmfilet met udonnoedels en zoete sesam-soyasaus en tomaatjes

woensdag 19 december 2012

Kerst: niet voor gevoelige kijkers!

Ons huis werd dit jaar verrijkt met twee kerstbomen: een lichtjesboom van Habitat en een echte kerstboom:
De boom versierden we met enkele grote en vele kleine kerstballen die we nog hadden liggen van vorige jaren. Gelukkig hangen de kerstballen goed vast en lijkt de kat schrik te hebben van de boom en de pakjes die errond liggen.
Onze verbazing was dan ook groot toen Roxanne (voor het eerst) met veel trots een dood veldmuisje binnenbracht en recht naar de pakjes huppelde om ze daar neer te leggen. Een kerstgeschenk van de kat, vers uit de tuin.... dank je wel Roxanne! 



dinsdag 18 december 2012

Deze week aan tafel

De feestdagen komen dichter en we zijn steeds drukker in de weer. Zo ook deze week. Gelukkig konden we de week afsluiten met een weekendje in Parijs, samen met de obligate baguette, franse kazen en tarte au citron meringuée. Mjam!
Maandag: quiche met witloof en spekjes 
 
Dinsdag: verse vis van de markt en met spinazie gevulde portobello

Woensdag: worst met kroketjes en witloof

Donderdag: home-alone pasta

Vrijdag: moussaka bij vrienden

Zaterdagmiddag: baguette met zoute boter en saucisson
Zaterdagavond: feuilleté aux champignons, bij de papa

Zondagmiddag: heerlijke salade détente van de Relais Gascon
Zondagavond: thaise rode curry met eend, bij Madame Shawn

donderdag 13 december 2012

Magneetbord met stof

Hier kon je al lezen over de transformatie van de bureaukamer. Ik vind het altijd moeilijk om bepaalde kleuren te kiezen bij de inrichting van een kamer. Om de keuze minder permanent te maken, kozen we ervoor om de muren wit te schilderen en kleur te geven met de inrichting. Zijn we het beu, dan veranderen we gewoon van accessoires. 
 

Zo kwam ik ook op het idee om een magneetbord te maken die met stof is overtrokken. Als we het stofje beu zijn, dan trekken we er gewoon een ander stofje over. 
Zo maakten we het stoffen magneetbord:
  • bij de lokale metaalgroothandel lieten we een dunne metalen plaat zagen op de gewenste afmeting en lieten we in elke hoek een gaatje zagen. Dit koste ons iets van 30 €.
  • bij Noeks kocht ik een leuk stofje, dat goed in de bureaukamer zou passen. Ik kocht wat teveel van de stof, waardoor de overschot als kussensloop kan dienst doen. Het stofje betaalden we 24,90 € voor anderhalve meter.
  • vervolgens hebben we het stofje op de metalen plaat vastgemaakt door langs de vier zijden een stuk stof om te slaan en aan de achterkant van de plaat vast te maken met tape.
  • Met vier vijzen hebben we tenslotte de metalen plaat aan de muur vastgehecht.
  • Met de Grundtal-magneetdoosjes van Ikea (7,99 €), en enkele gratis neon magneten van de Vlaamse Opera werd het magneetbord al wat aangekleed.
Als we later zin hebben in een nieuw stofje, dan moeten we gewoon de vijzen losdraaien en er een nieuw over hangen!
 

dinsdag 11 december 2012

De bureaukamer

Na het bergkot werd de bureaukamer onder handen genomen. De kamer rook nogal naar sigaretten (ze werd door de vorige bewoners als rookkamer gebruikt) en de kleuren op de muur stonden ons niet aan.

Zo zag de kamer er uit toen we het huis kochten:
De groene muren werden wit geverfd en we maakten plaats voor twee bureau's (elk één), de piano en een logeerbed.  Mijn bureau kwam in het hoekje rechts terecht en ik maakte er een eigen naaiplekje van:
 
De billykast werd ook onder handen genomen en kreeg een grondige opruimbeurt te verduren. 
 
De administratiemappen kregen nieuwe labels en nieuwe onderverdelingen, die op hun beurt van de nodige washitape werden voorzien.
En de washitape, die werd handig opgeborgen op de overschotten van een keukenrol:

maandag 10 december 2012

Deze week aan tafel

Soms valt het me pas bij het maken van de fotocollage voor "deze week aan tafel" op dat we sommige weken niet veel thuis eten. Deze week was weer zo'n week. Etentjes zijn wel fijn, maar niet zo praktisch voor de planning. Zeker nu we van plan waren om er een gezonde week van te maken....niet dus.
Maandag: dadéén (bloemkool-gehakt-puree ovenschotel), bij vrienden

Dinsdag: raclette, bij de schoonbroer

Woensdag: zalm teriyaki, boontjes en sla

Donderdag: samosa met spinazie en feta, bulgur en sla

Vrijdag: bloemkool soep en hindefilet met warme appeltjes, wilde paddestoelen en gebakken aardappeltjes

Zaterdagmiddag: croque monsieurs
Zaterdagavond: scampi diabolique en spaghetti

Zondag: gevulde aubergine met orzo, volgens het heerlijke recept van Photo-copy Ann

vrijdag 7 december 2012

Secret Santa

Ik schreef me voor het eerst in voor Secret Santa 2012, en ben al volop bezig met het samenstellen van een leuk pakje voor de gelukkige. Wat daarin zit verklap ik nog niet, maar hier krijg je alvast een preview:
Benieuwd wie mijn Secret Santa is!

woensdag 5 december 2012

Voorraad stofjes aangevuld

Ik liet me nog eens gaan en bestelde nog wat stofjes bij Noeks en bij Bambiblauw. Dat online shoppen is toch maar gevaarlijk hoor!
 
Het stofje met de tulpen zal dienst doen als rokje (als ik het eindelijk aandurf!), de andere stofjes zullen van pas komen voor het Zo Geknipt! Sew Along project. Wordt vervolgd...

zondag 2 december 2012

Deze week aan tafel

Ai ai, als ik op deze week terugkijk dan valt me op dat we weinig groen gegeten hebben. Het pannenkoekenfestijn zal daar wel voor iets tussenzitten, maar dan nog...twee keer frieten op één week is er toch over! Hopelijk maken we dat komende week goed met véél groenten...
Maandag: cordon bleu, witloofslaatje, spinazie en crozets

Dinsdag: spaghetti bolognese

Woensdag: frietjes van de frituur met garnaalkroketten

Donderdag: pastaschelpen gevuld met ricotta en restjes van de bolognesesaus

Vrijdag: pannenkoek met kaas en champignon, pannenkoek met  caramel salé en geroosterde amandelen, pannekoek met vanille-ijs en chocoladesaus..., bij vrienden

Zaterdag: stoverij met frietjes, bij vrienden

Zondagmiddag: croque monsieur
Zondagavond: tomates farcies met rijst en tomatensaus