Een tijdje geleden bestelden we een bessen- en bloesemheg via de haagplantactie van de gemeente (of eerder via het Regionaal Landschap Groene Corridor vzw). De 30 plantjes kostten ons slechts 14,95 euro én we ondersteunen daarmee het groene patrimonium van onze streek. De inheemse hegplantjes zijn dan ook goed bestand tegen ons klimaat en de samenstelling van de grond in onze tuin.
We kregen een samenstelling van de volgende plantjes:
- 8 x eenstijlige meidoorn
- 5 x gelderse roos
- 5 x rode kornoelje
- 5 x sleedoorn
- 5 x sporkehout
- 2 x gewone vlier
Vorig weekend was het dan tijd om de plantjes af te halen en te planten in de tuin. Gelukkig kregen we er een brochure bij waarin staat hoe je dat best aanpakt.
Om te beginnen gingen we op zaterdag nogmaals op bezoek bij onze buurvrouw, om nog eens te bespreken op welke afstand we de heg kunnen planten. Bij de andere buren leenden we een extra schop. Hebben wij geluk met onze buren!
Op zondag staken we dan echt de handen uit de mouwen: ingeduffeld in dikke truien en met een koffiethermos bij de hand spanden we een touw langs het hek waar nog geen beplanting staat (een 11-tal meters lang). Met de twee schoppen verwijderden we het gras en graafden we een kuil van twee schoppen breed en één schop diep. De planten gingen één aan één, met gespreide wortels, in de kuil en werden terug ingegraven.
De graszoden gebruikten we om de kale plekjes in het gazon te bedekken, voor een geïmproviseerde "grastransplantatie". Geen idee of dat gaat pakken, maar wie niet waagt niet wint!
Na een hele namiddag graven, graszoden verleggen en planten werd tenslotte nog een laag boomschors rond de jonge plantjes aangebracht. Toen het zware werk eindelijk gedaan was, was het al donker!
Het resultaat ziet er voorlopig nog erg kaal uit, maar hopelijk hebben we binnen een aantal jaar een weelderige, bloeiende haag. Benieuwd naar de grootte, breedte en vorm!