donderdag 26 maart 2015

Snelle amandel-honing granola

Onze werkdag beginnen we steevast met een kom yoghurt, wat fruit en krokante muesli. Een ontbijt dat we al bijna 5 jaar aan een stuk, 5 dagen op 7 met veel plezier verorberen. Tot nog toe kochten we altijd de crunchy muesli van Extra. Heel erg lekker en knapperig, maar oh zo zoet en wellicht niet de meest gezonde keuze. Dit kan beter en gezonder, dachten we opeens. 
En zo probeerden we eens een recept uit om zelf granola te maken. Geen recept met allerlei onvindbare ingrediënten en waarbij je meer dan 2 uren in de keuken staat. Nee, een snel en eenvoudig recept met simpele ingrediënten. De eerste poging was meteen een winner! Sindsdien kopen we geen Extra meer en maken we gewoon zelf onze granola. Heerlijk met wat yoghurt, verse aardbeitjes en extra zaden (zonnebloempitten, pompoenpitten en noem maar op). Een lekkere en gezonde start van de dag... 

En omdat we zo overtuigd zijn, delen we graag dit poepsimpel recept met jullie!

Dit heb je nodig (genoeg om een grote bokaal te vullen):
 • 3 kopjes havermout (te vinden in de supermarkt bij de ontbijtgranen)
 • 1 kopje amandelen
 • 1/4 kopje bruine suiker
 • 1 eetlepel vanillesuiker
 • 1/3 kopje honing
 • 3 eetlepels kokosolie (te vinden in de biowinkel of online via de superleuke webshop van pit-pit.com)
Zo maak je het:
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Mix de amandelen in een blender of mixer/chopper. De ene helft mix je tot grove stukjes, de andere helft mix je tot een fijn poeder. 
 3. Meng de havermout, de fijn- en grofgemixte gemixte amandelen, de bruine suiker en de vanillesuiker in een grote kom. 
 4. Meng de honing en kokosolie in een andere -microgolfvaste- kom en warm gedurende 40 seconden op in de microgolf. Roer tot alle kokosolie is opgelost.
 5. Giet dit mengsel over de havermout en meng het geheel tot alle havermout mooi bedekt is met het mengsel.
 6. Verspreid de rauwe ganola over een bakplaat (wij gebruiken meestel een siliconen bakmat) en plaats het in de oven. Na 5 minuten keer je de granola om en laat je nog eens 5 minuten verder bakken. 
 7. Spreid de gebakken granola in een dunne laag uit over een vel bakpapier en laat afkoelen. Als de granola niet meer warm is, kan je het in een luchtdichte doos of bokaal verzamelen en bewaren. 

De granola blijft zeker twee à drie weken knapperig. Misschien ook langer, maar dat kan ik niet zeggen want meestal is het al lang op na twee weken :-)

2 opmerkingen:

 1. Dank je voor het recept! Was echt lekker! Ik weet terug hoe ik op jouw blog ben terecht gekomen. Het was door jouw humus recept! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah ja , ik weet dat nog :-) Het is hier nog steeds een succesrecept :-)

   Verwijderen