vrijdag 30 november 2012

Zo geknipt! Sew Along: count me in!

Ik heb me zonet ingeschreven voor de "Zo geknipt! Sew Along" van Tialda en Jos: Gedurende de komende 12 maanden willen ze elke maand aan de slag met recepten voor de naaimachine uit het boek van Sanne en Riet.
 
Lijkt me de ideale gelegenheid om het boek eens uit de kast te halen en de recepten eindelijk uit te testen! Benieuwd of dat goed afloopt...
 
Ook meedoen? Klik op de foto voor alle details.

woensdag 28 november 2012

Streekeigen groen voor dummies


Een tijdje geleden bestelden we een bessen- en bloesemheg via de haagplantactie van de gemeente (of eerder via het Regionaal Landschap Groene Corridor vzw). De 30 plantjes kostten ons slechts 14,95 euro én we ondersteunen daarmee het groene patrimonium van onze streek. De inheemse hegplantjes zijn dan ook goed bestand tegen ons klimaat en de samenstelling van de grond in onze tuin. 

We kregen een samenstelling van de volgende plantjes:
- 8 x eenstijlige meidoorn
- 5 x gelderse roos
- 5 x rode kornoelje
- 5 x sleedoorn
- 5 x sporkehout
- 2 x gewone vlier

Vorig weekend was het dan tijd om de plantjes af te halen en te planten in de tuin. Gelukkig kregen we er een brochure bij waarin staat hoe je dat best aanpakt. 

Om te beginnen gingen we op zaterdag nogmaals op bezoek bij onze buurvrouw, om nog eens te bespreken op welke afstand we de heg kunnen planten. Bij de andere buren leenden we een extra schop. Hebben wij geluk met onze buren!
Op zondag staken we dan echt de handen uit de mouwen: ingeduffeld in dikke truien en met een koffiethermos bij de hand spanden we een touw langs het hek waar nog geen beplanting staat (een 11-tal meters lang). Met de twee schoppen verwijderden we het gras en graafden we een kuil van twee schoppen breed en één schop diep. De planten gingen één aan één, met gespreide wortels, in de kuil en werden terug ingegraven. 

De graszoden gebruikten we om de kale plekjes in het gazon te bedekken, voor een geïmproviseerde "grastransplantatie". Geen idee of dat gaat pakken, maar wie niet waagt niet wint!


Na een hele namiddag graven, graszoden verleggen en planten werd tenslotte nog een laag boomschors rond de jonge plantjes aangebracht. Toen het zware werk eindelijk gedaan was, was het al donker!
Het resultaat ziet er voorlopig nog erg kaal uit, maar hopelijk hebben we binnen een aantal jaar een weelderige, bloeiende haag. Benieuwd naar de grootte, breedte en vorm!

maandag 26 november 2012

Deze week aan tafel

Een drukke week achter de rug, met avond- en weekendwerk en weinig tijd om te ontspannen. Ondanks dat we geen weekmenu meer hebben opgesteld, hebben we gelukkig nog de tijd en ingrediënten gevonden om lekker en gezond te tafelen.
Maandag: restje worst met stoemp van zondag (geen foto)

Dinsdag: kalfslapje met tagliatelli en tomatensaus
 
Woensdag: croziflette (ofte tartiflette met crozet-pasta's, een typisch gerecht van de Savoie)

Donderdag: forel in papillotte met champignons, boontjes en rijst en warme appeltaart
 
Vrijdag: home-alone wok met rijst, tomaten en champignons

Zaterdag: ovenschotel met courgettes, gehakt, aardappelschijfjes en salie (geen foto)

Zondagmiddag: mini-broodjes met paté, sla, courgettes, avocado en radijs
Zondagavond: toast met wilde paddestoelen, ham en parmesan (voorgerecht), hertenragout met spruitjes, kroketjes, warme appeltjes en veenbessen (hoofdgerecht), apfelstrudel (dessert), bij de schoonouders.

donderdag 22 november 2012

Deze week aan tafel

Met een beetje vertraging, het menu van vorige week. Tijdens de week hebben we niet vaak thuis gegeten, en in het weekend werden we beiden geveld door buikgriep (aangestoken op het feestje vrijdag, samen met 6 andere vrienden), erg fancy was het dus niet.
Maandagmiddag: gegrilde entrecote met sla en frietjes, dagschotel bij Restaurant Evergreen
Maandagavond: vol-au-vent met puree, bij vrienden.

Dinsdag: hertenfilet met gebakken aardappeltjes, boontjes en warme appel

Woensdag: spaghetti carbonara

Donderdag: witloofsoep met balletjes en croutons-verjaardagsfeestje bij vrienden
 
Vrijdag: pita met witte kool, pitavlees, feta en looksaus

Zaterdag: petit suisse en buikgriep

Zondagmiddag: crackers met platte kaas, radijsjes en bieslook, kippebouillon
Zondagavond: boerenworst met stoemp

maandag 12 november 2012

Deze week aan tafel

 
Maandag: kip curry met rijst en spinazie

Dinsdag: quiche met witloof en spekjes met sla 

Woensdag: scampi diabolique met pasta

Donderdag: rode curry met balletjes en rijst (diepvries)

Vrijdag: wok met rijst, tomaat, champignon en salie

Zaterdagmiddag: tagliatelli met eekhoorntjesbrood
Zaterdagavond: boterham met bacon en platte kaas met radijsjes en bieslook; boterham met zalm, zure room en dille

Zondagmiddag: zalm, zure room en dille
Zondagavond: ovenschotel met courgette, aardappelen, ajuin, bechamel en salie

zondag 11 november 2012

Naaisel 6: kersenpitkussen met rijst

Als we in bed kruipen hebben we graag warme voeten. Daarom warmen we elke avond een kersenpitkussen op voor het slapen. Alleen is ons oud kersenpitkussen niet erg lang... toch niet lang genoeg om alle vier voetjes warm te houden. En dus naaide ik vandaag een extra lang kersenpitkussen, met rijst in plaats van kersenpitten.
Inspiratie haalde ik hier, maar ik maakte er een nog langere en smallere versie van, in feite de lengte en breedte van een restje stof. Het stofje komt van Noeks en ken je misschien nog van dit zakje. Als binnenvoering gebruikte ik een oud flanellen hoeslaken, dat houdt de warmte langer vast. Het kussentje vulde ik met risottorijst, omdat we er nog veel hadden staan.
Het kussen ligt al klaar in de microgolf (2 min opwarmen), tijd om het uit te testen en in bed te kruipen!

dinsdag 6 november 2012

Koekjes bakken

Als kind bakten mijn zus en ik regelmatig koekjes. Het leukste vonden we het uitsnijden van de vormpjes terwijl we stiekem stukjes koekjesdeeg oppeuzelden. Ook nu vind ik het nog steeds supergezellig om koekjes te bakken: het hele huis ruikt lekker en het koekjesdeeg is nog steeds onweerstaanbaar. Om de koekjes uit te snijden gebruiken we de "Brigitte-keks", een aankoop uit een kookwinkel in Utrecht. Je kan er koekjes mee uitsnijden in traditionele vorm, mét een gepersonnaliseerd bericht. "Merry Christmas" en "Happy 2012" passeerden reeds de revue, deze keer werden het -bij gebrek aan inspiratie- koekjes met opschrift "Mjam !" en "Lauruli".
Het recept dat we gebruiken komt uit een kinderkookboek en gaat al al die jaren mee.

Dit heb je nodig voor een 30-tal koekjes:
  •  125 g bruine suiker 
  • 125 g gesmolten boter 
  • 1 losgeklopt ei 
  • 250 g bloem 
  • zout en evt kaneel of speculooskruiden
Smelt de boter en meng met de bruine suiker.
Voeg het losgeklopt ei toe.
Vermeng beetje bij beetje met de bloem en breng op smaak met een snuifje zout en eventueel speculooskruiden.
Kneed tot een homogeen deeg.
Rol uit op bakpapier tot een dunne laag van max 5 mm en snij de vormpjes uit.
Laat 18 à 20 minuten bakken op 190 graden. 

maandag 5 november 2012

Deze week aan tafel

Maandag: wok met rijst, champignon en tomaat

Dinsdag: laap met basmatirijst, om in de sfeer van onze reis te blijven

Woensdag: penne met zalm en broccoli

Donderdag: ovenschotel met pasta, prei, gehakt tomaat en mozarella

Vrijdag: hertensteak,  bospaddestoelen, appel in de oven en kroketten

Zaterdag: kalfslapje met tomaat en mozarella (recept van Jeroen Meus)

Zondagmiddag: croque monsieur
Zondagavond: groentenschotel van paarse wortel, courgette en spinazie met orzo en koekjes als dessert

zondag 4 november 2012

Herfstwandeling

Gisteren maakten we, toen het even niet regende, nog eens een wandeling door de velden en bossen van onze gemeente.

We genoten van het herfstige lichtspel in het park...
... de rode besjes aan de takken...
 ...de weerspiegelingen in de waterplassen...
 ... en de avondzon op de modderige weg tussen de maisvelden.
 We zagen (alweer) koeien, deze keer met hartjes op hun hoofd.
We maakten kennis met een sociale kat...
...en dito sociaal paard.
 We eindigden de wandeling in schoonheid nog net voor de zon verdwenen was.